Foto: Prin Iasi, pe urmele lui Eminescu si Creanga

Desi vremea a fost capricioasa, entuziasmul copiilor de a merge in vizita la muzee nu a fost „topit” nici macar de ploaie. Astfel, astazi am fost in Copou, la Teiul lui Eminescu, dar si la Muzeul „Mihai Eminescu”, la Muzeul Literaturii Romane (Casa „Vasile Pogor”, iar in final la Bojdeuca din Ticau.

Cunostintele insusite de copii in cadrul temelor anterioare cu privire la Eminescu si Creanga au fost cu placere reamintite in momentele cand ghizii ne-au vorbit despre viata, opera, dar mai ales despre prietenia dintre acestia. Bojdeuca lui Ion Creanga este o casa din cartierul Ticau, Iasi, in care a locuit intre anii 1872 si 1889 marele povestitor Ion Creanga. Pragul acestei case a fost trecut si de Mihai Eminescu, bun prieten al lui Creanga. Casuta, avand doua camere dispuse de o parte si de alta a unui antreu, a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918, restaurari avand loc in anii 1942 si 1985.

Bojdeuca lui Ion Creanga este prima casa memoriala din Romania. Primul muzeograf care a prezentat Bojdeuca celor ce veneau sa o viziteze a avut dreptul sa locuiasca in mica bucatarioara din stanga intrarii, impreuna cu sotia, trei copii si bunica. La vremea sa, Ion Creanga era recunoscut pentru faptul ca la casuta sa din Ticau detinea un grup destul de mare de pisici (aproximativ 30), iar fiecare purta cate un nume asociat unei persoane reale din viata sa. Spre exemplu, intotdeauna a avut o pisica pe nume Marioara ca si matusa sa zgarcita din satul natal Humulesti.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply