Sfaturile copilului pentru parinti

Manutele mele sunt inca mici, de aceea nu te astepta la perfectiune cand fac patul, cand pictez sau cand arunc mingea. Treaba pe care am facut-o eu te rog sa nu o faci inca o data. Voi simti ca nu am facut fata asteptarilor tale. Incearca sa iei partea buna din tot ceea ce fac; bucura-te ca m-am chinuit sa ma inchei singur la bluzita, chiar daca m-am incheiat gresit, fii mandru ca m-am chinuit sa ma leg singur la pantofi, chiar daca n-a iesit decat un nod.

Piciorusele mele sunt inca mici, te rog frumos nu face pasii mari, ca sa pot tine si eu pasul cu tine. Nu uita ca sunt Ia inceput de drum. Ai rabdare cu mine. Voi in vata totul, dar treptat, treptat. Nu ma grabi nu ma condamna si nu te supara pe mine. Lumea aceasta are atatea mistere pentru mine, iar tu trebuie sa-mi fii invatator pe drumul vietii. Ochii mei sunt inca mici, nu au vazut lumea asa cum ai vazut-o tu. Te rog lasa-ma sa aflu totul, fara sa ma pedepsesti pentru curiozitatea mea. Si nu ma limita inutil.

Nu te enerva cand intreb prea mult, prea des cateodata acelasi lucru. Eu nu cunosc lumea din jurul meu, fa-ti te rog timp si pentru mine, explicandu-mi ce stii despre lumea aceasta si fa asta bucuros si plin de dragoste. Nu te teme sa-mi fixez limite si reguli. Sigur le voi respecta daca esti consecvent in aplicarea lor. Insa daca astazi spui una si maine alta, sigur voi deveni confuz si nu voi mai sti ce este interzis si ce nu.

Nu ma compara mereu cu fratii mei, cu colegii sau cu orcine altcineva. Sunt unic si niciodata nu voi fi la fel ea altii. Sigur am si eu ceva special, fa-ti doar putin timp si vei vedea si parile mele bune.

Eu nu voi fi pentru multa vreme copil, lasa-ma sa-mi traiesc copilaria si sa ma bucur de ea. Nu-mi incarca programul cu tot felul de lucruri care nu sunt pentru varsta mea. Acum lasa-ma doar sa ma joc.

Sufletul meu este foarte sensibil, sentimentele mele sunt foarte gingase. Nu ma face mai mic decat sunt! Fii intelegator la greselile mele si stangaciile pe care le fac mereu. Daca ma critici constant voi deveni stingher si lispsit de incredere in fortele proprii. Poti sa-mi critice faptele, fara sa ma critici ca persoana! Respecta-mi dreprurile de copil si demnitatea. Nu ma umili si nici nu folosi violenta verbala sau fizica cu mine. Din asta voi invata numai sa ma ascund de tine, sa mint si sa-mi fie frica. La un comportament pozitiv intotdeauna voi raspunde pozitiv, deci incearca sa fii bland, iubitor si intelegator.

Pastreaza-mi sufletul curat! Nu ma lasa sa vad si sa invat lucruri rele. Tu esti modelul meu. Nu ma minti, caci o sa cred ca minciuna este singura cale in viata; nu folosi forta, caci o sa cred ca forta este ceva normal in relatiile cu ceilalti. Nu ma critica, caci astfel voi invata sa condamn; nu ma respinge, caci voi crede ca nu ma doresti si as putea incepe sa te urasc pentru asta.

Ajuta-ma sa invat valorile morale, adevarul, cinstea, increderea, bunatatea, iubirea. Tu stii ca eu vin de la Dumnezeu, tot ce vine de la el nu are cum sa nu fie bun. Nu ma face sa ma simt vinovat pentru ceea ce sunt si pentru ca nu sunt asa cum ai visat. Eu sunt copilul tau si tu esti parintele meu. Accepta-ma si iubeste-ma asa cum sunt.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply