Bunele maniere pe care copilul tau trebuie sa le stie

Politetea, amabilitatea, diplomatia si tactul reprezinta cartea de vizita a fiecarei persoane in societate. Toate aceste conduite trebuie sa faca parte din programul de educatie a copilului. Iata cateva sugestii prin care iti vei pregati micutul pentru a deveni un adult manierat si respectat in societate.

Normele de conduita se aplica de la cele mai fragede varste. Alege o metoda distractiva prin care sa-l inveti regulile de comportament, de la bunele maniere la masa in familie, pana la petrecerile cu amicii, vizitele la colegi sau mesele servite la restaurant. Trateaza fiecare situatie ca pe o joaca si lasa-l pe el sa-si foloseasca imaginatia. Primele formule de politete cu care trebuie sa-l familiarizezi sunt cuvintele magice „te rog” si „iti multumesc”. Poti incepe „lectiile” de bune maniere chiar in momentul in care iti cere o jucarie. Ca sa-i intre in reflex gesturile de politete si respect, profita chiar si de ocaziile cand face nazdravanii si sa-l corectezi cu blandete. De exemplu, atunci cand puiutul tau face stricaciuni, in loc sa cedezi primului impuls de a-l certa, apeleaza la metoda de invatare a bunelor maniere. Spune-i pe un ton bland: „Te rog sa nu mai faci asa” si incheie cu un simplu „Multumesc” atunci cand iti respecta dorinta. Nu fi dezamagit daca nu-ti raspunde la primele incercari. Copilului ii intra in reflex bunele maniere dupa mai multe repetitii. Cel mai bine este sa-i dai exemple concrete si sa-i explici cum trebuie sa se poarte in diverse situatii in societate. Dupa „multumesc” si „te rog” invata-l cuvintele magice „buna ziua” si „la revedere”. Odata ce va invata si aplica aceste formule de politete, copilul va castiga aprecierea celor din jur. Dar nu uita ca tu esti primul sau model de conduita in societate. Lauda-l si spune-i ca esti mandru atunci cand se comporta cu respect si amabilitate in societate.

Important! Obiceiurile proaste se pastreaza daca nu intervii la timp

Si aici facem referire la scobitul in nas in public sau la mancatul cu mana, ridicarea tricoului si frecarea burtii in fata altora sau a ragaitului. Aceste obiceiuri, daca nu sunt dezvatate la timp iar parintii le trateaza cu lejeritate, dupa premiza „copilul are voie”, devin reflexe greu de indepartat mai tarziu in viata si mari pete pe imaginea sa cat si a ta, ca parinte. Asadar, actioneaza cat copilul este mic si „modelabil”, caci e mai usor sa impiedici aparitia unui obicei prost, decat sa-l dezveti de unul. Explica-i in permanenta ca un astfel de comportament e rusinos si nu-i face cinste.

Cititi mai multe in Cancan

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply