Ce alegi? Bona sau gradinita?

Ca parinte, in viata ta vine un moment in care te intrebi ce este mai bine sa faci? Sa-ti inscrii micutul la gradinita sau sa platesti o bona care isi ia rolul de „mama de schimb” pentru aproape 8-10 ore pe zi cat nu poti fi langa prichindelul tau? Este capabila bona sa asigure o buna ingrijire a celui mic si, mai ales, ii poate oferi ea toate conditiile necesare dezvoltarii emotionale?

Sau este mai bine sa-l duci in colectivitate, unde va invata, va socializa cu alti copii de varsta lui si va fi ingrijit de personal de specialitate?

Evident, atat bona, cat si gradinita prezinta anumite avantaje si dezavantaje. Colectivitatea reprezinta pentru primul sau contact cu mediul extern, necunoscut lui: oameni noi, locuri noi, reguli noi. Este adevarat ca toate acestea il sperie la inceput pentru ca nu este nimic familiar, insa este primul pas catre viata care abia incepe si care il obliga sa se confrunte zi de zi cu lucruri care ii plac mai mult sau mai putin. „La gradinita, micutul are posibilitatea sa socializeze cu copii de varsta lui sau putin mai mari, acumuleaza cunostinte din diverse domenii sub indrumarea directa a unor cadre specializate si, nu in ultimul rand, se obisnuieste cu un program, astfel ca urmatorul pas, scoala, va veni natural pentru el. Mergand la gradinita, intrand in colectivitate si nevoit fiind sa se descurce singur, fara mami si tati, copilul va deveni mai sigur pe el, mai increzator in fortele proprii, mandru de realizarile de acolo, ceea ce va determina o stima de sine crescuta”, spune psihologul Oana Nicolau.

Fa-l sa inteleaga ca nu-l abandonezi

Chiar daca este mic si nu intelege prea bine ce se intampla in jurul lui, copilul se adapteaza bine, in general, atunci cand ii explici ca nu mai poti fi tot timpul alaturi de el, pentru ca trebuie sa mergi la serviciu. Nu te invinovati ca vei lipsi cateva ore pe zi, pentru ca nu vei face altceva decat sa starnesti un conflict intre nevoia de implinire profesionala si dragostea pentru copil care va tensiona toata familia. Fa-l sa inteleaga ca daca mergi si la serviciu nu inseamna ca nu-l mai iubesti la fel de mult ca inainte sau ca-l abandonezi. Pastreaza-ti calmul si discuta cu el astfel incat sa-l asiguri ca de jobul tau depinde bunastarea familiei, implicit si a lui.

Citeste mai multe pe Cancan

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply