Care sunt noutăţile anului şcolar 2011 – 2012. Vezi şi structura

Cursurile anului şcolar 2011 – 2012 încep în 12 septembrie, evaluarea reală a elevilor va avea loc în primele săptămâni, iar o săptămână din aprilie 2012 va fi dedicată educaţiei non formale, a anunţat ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu.

„Noutatea incontestabilă pentru anul de învăţământ 2011-2012 este aceea că se schimbă consensual şi radical structura şi mentalitatea construcţiei structurii anului şcolar. Structura anului şcolar a fost aprobată, astfel că elevii vor veni la cursuri din 12 septembrie”, a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Acesta a anunţat şi o altă noutate, cea privind săptămâna „Şcoala altfel”.

„Avem o mare noutate, respectiv săptămâna «Şcoala altfel», în săptămâna 2 – 6 aprilie, în care se vor desfăşura activităţi de educaţie non formală, sport, olimpiadele şcolare. Este un efort din a face şcoala mai atractivă. Este un început în a face şcoala mai atractivă”, a spus Daniel Funeriu.

Evaluarea elevilor
Potrivit ministrului, un pas extrem de important este declanşarea procesului de standardizare a evaluării. „Avem o mare problemă cu evaluarea. Mulţi părinţi au fost şocaţi să vadă că au elevi cu media de 8,50 – 9,00, dar la bacalaureat au luat 2 sau 3. De ce? Pentru că avem de multe ori o problemă cu supraevaluarea, de multe ori cu discrepanţa dintre şcolile dintr-un anumit mediu. Apar notele diferite. Apoi, odată cu schimbarea standardizării trebuie să schimbăm mentalitatea evaluării, mentalitatea în care o notă este percepută ca o ghilotină. O notă nu este o ghilotină care cade, nu este o sentinţă, o notă trebuie să aibă caracterul mai mult de îndrumare, caracter proactiv care să ajute elevul şi profesorul în definirea unui parcurs individualizat”, a explicat Funeriu. Ministrul a spus că un prim pas în acest sens va fi acela că va exista un proces în care dascălii vor face evaluările iniţiale în funcţie de care vor trebui să definescă un parcurs individualizat al fiecărui elev, al fiecărei clase. „Un profesor va trebui să predea altfel când ştie că merge la o clasă care este peste medie. Un profesor va trebui să se gândească de două ori atunci când predă derivate şi integrale. El va face o serie de exerciţii complexe într-o clasă care are un nivel ridicat sau cu un anumit grup de elevi şi va trebui să predea altfel într-o clasă în care nivelul este mai scăzut. Aici este important ca elevul să rămână cu o idee despre o derivată, să înţeleagă anumite fenomene, anumite lucruri care sunt utile. Acest tip de predare este un pas înainte”, a declarat ministrul.

Gradaţiile de merit
Totodată, acesta a făcut referire şi la schimbarea în anul şcolar viitor privind modul de acordare a gradaţiilor de merit. „Se plâng profesorii că gradaţia de merit, 25% din salariu – lucru mare, era dată pe criterii care nu reflectau calitatea pregătirii. Mergeai cu teancul de diplome şi gata. Bun, acum lucrurile se schimbă. Gradaţia de merit se va da pe calitatea muncii efective la clasă, nu pe un teanc de diplome, uneori fără relevanţă. Să fim bine înţeleşi”, a mai spus Funeriu. Un alt obiectiv pentru anul şcolar viitor vizează reducerea învăţământului paralel la gimnaziu, mergând înspre eliminarea lui acolo unde nu este posibil. Ministrul a felicitat public sindicatele, pe cei 1.400 de profesori, angajaţi ai MECTS, care au redactat împreună peste 80 de metodologii care reprezintă o schimbare radicală, dar consensuală a sistemului de educaţie. „Primele drafturi au fost redactate la nivelul inspectoratelor de cei mai buni profesori din juteţ. Apoi, a existat o rundă de consultări foarte benefică cu partenerii MECTS – ONG, asociaţii profesionale – pentru că ei sunt cei cărora le pasă de sistem. O nouă rundă de dialog a fost cu sindicatele, cu care am avut o colaborare tehnică foarte bună şi le mulţumesc foarte mult. Anul şcolar va începe sub auspiciile lor. Pentru prima dată, reforma nu mai vine prin fax de la MECTS în şcoală, cadrele didactice au fost şi vor fi parte a acestei schimbări. Este o schimbare de mentalitate. Practic, din acest moment, celor care nu sunt obişnuiţi cu lumina şi transparenţa şi pescuiesc în ape tulburi le spun că implementarea legii educaţiei este ireversibilă. Fac şi un apel politic, la început de an şcolar, pentru asigurarea stabilităţii legii educaţiei care a început să producă efecte pozitive după cum se vede”, a conchis ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Structura anului şcolar 2011 – 2012
Anul şcolar 2011-2012 va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare, potrivit unui ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar va avea 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de bacalaureat, cursurile claselor terminale încheindu-se la 1 iunie 2012. Potrivit ordinului, pentru clasa a VIII-a, anul şcolar va avea 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se vor încheia la 15 iunie 2012. Totodată, pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare, iar pentru învăţământul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 182 de zile. Anul şcolar 2011-2012 va începe, pentru cadrele didactice, la 1 septembrie 2011 şi se va încheia la 31 august 2012, fiind structurat în două semestre. Cursurile semestrului I vor începe luni, 12 septembrie şi se vor termina vineri, 23 decembrie. În perioada 22 – 30 octombrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă. Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă, 24 decembrie, şi se va termina duminică, 15 ianuarie 2012. Cursurile semestrului al doilea vor începe luni, 16 ianuarie 2012, şi se vor încheia vineri, 6 aprilie 2012. Vacanţa de primăvară va începe de sâmbătă, 7 aprilie 2012, şi se va termina duminică, 22 aprilie 2012. Totodată, cursurile se vor desfăşura şi de luni, 23 aprilie 2012, până vineri, 22 iunie 2012. Vacanţa de vară este cuprinsă de sâmbătă, 23 iunie 2012, până duminică, 9 septembrie 2012. Nu se vor ţine cursuri în zilele libere prevăzute de legislaţia în vigoare (joi, 1 decembrie 2011 – Ziua Naţională a României, marţi, 1 mai 2012 – Ziua Muncii, luni, 4 iunie 2012 – a doua zi de Rusalii), precizează ordinul de ministru. Săptămâna 2-6 aprilie 2012, din semestrul al doilea, va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, având un orar specific. Tezele din semestrul I al anului şcolar 2011-2012 se susţin, de regulă, până la data de 30 noiembrie 2011, iar cele din semestrul al II-lea al anului şcolar 2011-2012 se susţin, de regulă, până la data de 25 mai 2012.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply