Zece sfaturi de protectie online pentru copii si parinti

Ai intre 5 si 15 ani? Navighezi pe internet? Folosesti zilnic Yahoo Messenger si o retea de socializare online? Esti parintele unui copil care se incadreaza in profilul de mai sus? Invata cum sa te protejezi.

Ce trebuie sa faci daca esti copil si vrei sa te protejezi de persoane dubioase, necunoscute, care iti vor raul?

10 sfaturi pentru copii

1. Nu fa niciodata publice datele personale precum adresa de acasa, numele scolii la care inveti sau numarul de telefon – nici pe ale tale, nici pe ale prietenilor tai.

2. Foloseste chat-uri, mesagerii instante sau retele de socializare online adecvate varstei tale si pentru a comunica cu persoane apropiate varstei tale sau cu membri ai familiei.

3. Creazati profile sigure, umbla la setarile de privacy, pentru a te asigura ca informatiile si fotografiile pe care le pui pe internet sunt vazute doar de prieteni si persoane de incredere.

4. In cadrul unei retele de socializare online, precum hi5 sau Facebook, nu accepta niciodata cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunosti in viata reala, decat daca acestea ti-au fost recomandate de parinti sau prieteni de incredere.

5. Nu te intalni niciodata cu persoane pe care nu le cunosti, chiar daca acestea iti sunt « prieteni online ». Daca chiar iti place cu adevarat de cineva pe care l-ai cunoscut online si vrei sa te intalnesti cu el/ea in viata reala, spune-le parintilor tai si invita pe unul dintre parinti sa participe la prima intalnire.

6. Foloseste webcam-ul pentru a comunica exclusiv cu oameni pe care ii cunosti in viata reala, inchide webcam-ul atunci cand nu-l folosesti.

7. Nu pune in circulatie mesaje vulgare, imagini sau alte materiale cu tine in ipostaze indecente.

8. Nu replica la un mesaj menit sa te hartuiasca, ci blocheaza-l pe cel care l-a trimis.

9. Invata cum sa respingi si sa blochezi mesaje sau contacte nedorite.

10. Deconecteaza-te de la internet, atunci cand nu il folosesti.

In cazul in care esti parinte, cei de la Ceops iti recomanda:

– sa discuti constant cu copilul tau despre comportamentul acestuia online
– sa afli exact ce site-uri de socializare foloseste copilul, pe cine are in lista de prieteni; repeta-i in mod frecvent cele 10 reguli de mai sus
– sa folosesti firewall-ul si alte programe de securitate online pentru a bloca site-urile cu continut neadecvat copilului tau
– sa monitorizezi activitatea online a copilului tau (creaza-i un profil de Windows pentru copii si restrictioneaza-i accesul la programe, softuri si site-uri care i-ar putea face rau).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply