Educaţia în 2012: bani către şcoli private, fuziuni între universităţi

În mediul universitar, noul an ar putea aduce câteva fuziuni, iar în cel preuniversitar spiritele se vor agita odată ce statul va începe să dea bani către şcolile particulare acreditate.

Finanţarea urmează elevul

Învăţământul preuniversitar va fi marcat de o serie de modificări începând cu acest an. Una dintre cele mai importante este aplicarea principiului „finanţarea urmează elevul”. Concret, statul va plăti costul standard per elev (între 2.000 şi 3.000 de lei pe an) şi şcolilor private. „Obligaţia statului român este aceeaşi pentru toţi copiii, indiferent dacă aleg să meargă la o şcoală privată sau de stat”, a spus ministrul Educaţiei Daniel Funeriu. El a mai precizat că aplicarea principiului ”finanțarea urmează elevul” este menită să încurajeze concurenţa între şcoli, dat fiind faptul că instituţiile cu elevi mulţi vor beneficia de sume mai mari de la buget.

Modificarea care îi afectează cel mai mult pe profesori, mai ales pe cei începători, este renunţarea la concursul de titularizare şi la cel de suplinire. De acum, angajările se fac direct în şcoli, pe bază de examen şi interviu. Profesorii angajaţi vor semna contracte pe perioadă determinată, până la obţinerea definitivatului. Cei care au definitivatul sunt angajaţi de şcoli pe perioadă nedeterminată.

Citiți mai multe pe www.evz.ro

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply